- Kategorie:
- Góry.5
- Krótkie.154
- Miasta.11
- Miejsca różne i podróżne..48
- Opencaching.2
- Praca.51
- Rekreacyjnie.34
- Treningowo.69
- Wędkarstwo.4
- Wsie.21
- Wyprawy.62
- Z psem.6
Polskie tradycje świąteczne.
Poniedziałek, 1 kwietnia 2013 | dodano: 01.04.2013Kategoria Krótkie
Podczas świąt zajrzałem do książki "Polskie Tradycje Świąteczne" autorstwa Hanny Szymanderskiej.
---------------------------------------------------------------------------------
Wielka Niedziela.
Jedną z największych atrakcji świąt wielkanocnych było wielkie obżarstwo. (...) Wielkanoc - zawsze było to w Polsce święto rodzinne poświęcone jedzeniu. Ponieważ następowało po długim poście, wiele było recept aby uchronić się od zgagi. Według najstarszych porad należało zjeść na czczo święconego chrzanu i chuchnąć trzy razy do komina, albo zjeść przed śniadaniem usmażone na maśle pokrzywy. (...)
---------------------------------------------------------------------------------
Poniedziałek Wielkanocny.
Po Niedzieli spędzonej w gronie rodzinnym, następował dzień harców i swawoli. Poniedziałek, słynący w całej Polsce z oblewania się wodą. Różne nazwy nadawano temu zwyczajowi - Oblewanka, św. Lejek, Meus, Emaus, wreszcie dyngus i śmigus.
Najstarszą wzmianką o dyngusie w Polsce jest, co ciekawe uchwała synodu diecezji poznańskiej z 1420r. DINGUS PROHIBETUR - już wówczas zabraniająca zwyczaju, który wprawdzie nieco zmieniony przetrwał do naszych czasów. W uchwale tej czytamy Zabraniajcie, aby w drugie i trzecie święto wielkanocne mężczyźni kobiet, a kobiety mężczyzn nie ważyli się napastować o jaja i inne podarunki, co pospolicie nazywa się dyngować, ani do wody ciągnąć, bo swawole i dręczenie takie nie odbywają się bez grzechu śmiertelnego i obrazy imienia Boskiego.
--------------------------------------------------------------------------------
W książce opisane są wszystkie święta. Ich pochodzenie i ich polska tradycja, a także wiele przepisów kulinarnych na dane święta.
Wesołych Świąt.
Temperatura: HR max: (%) HR avg: (%) Kalorie: (kcal)
---------------------------------------------------------------------------------
Wielka Niedziela.
Jedną z największych atrakcji świąt wielkanocnych było wielkie obżarstwo. (...) Wielkanoc - zawsze było to w Polsce święto rodzinne poświęcone jedzeniu. Ponieważ następowało po długim poście, wiele było recept aby uchronić się od zgagi. Według najstarszych porad należało zjeść na czczo święconego chrzanu i chuchnąć trzy razy do komina, albo zjeść przed śniadaniem usmażone na maśle pokrzywy. (...)
---------------------------------------------------------------------------------
Poniedziałek Wielkanocny.
Po Niedzieli spędzonej w gronie rodzinnym, następował dzień harców i swawoli. Poniedziałek, słynący w całej Polsce z oblewania się wodą. Różne nazwy nadawano temu zwyczajowi - Oblewanka, św. Lejek, Meus, Emaus, wreszcie dyngus i śmigus.
Najstarszą wzmianką o dyngusie w Polsce jest, co ciekawe uchwała synodu diecezji poznańskiej z 1420r. DINGUS PROHIBETUR - już wówczas zabraniająca zwyczaju, który wprawdzie nieco zmieniony przetrwał do naszych czasów. W uchwale tej czytamy Zabraniajcie, aby w drugie i trzecie święto wielkanocne mężczyźni kobiet, a kobiety mężczyzn nie ważyli się napastować o jaja i inne podarunki, co pospolicie nazywa się dyngować, ani do wody ciągnąć, bo swawole i dręczenie takie nie odbywają się bez grzechu śmiertelnego i obrazy imienia Boskiego.
--------------------------------------------------------------------------------
W książce opisane są wszystkie święta. Ich pochodzenie i ich polska tradycja, a także wiele przepisów kulinarnych na dane święta.
Wesołych Świąt.
Rower:Wz. 96/13
Dane wycieczki:
1.32 km (0.00 km teren), czas: 00:07 h, avg:11.31 km/h,
prędkość maks: 17.70 km/hTemperatura: HR max: (%) HR avg: (%) Kalorie: (kcal)
K o m e n t a r z e
Nie ma jeszcze komentarzy.
Komentować mogą tylko zalogowani. Zaloguj się · Zarejestruj się!